Back to Top

Gyerekjátékok fiúknak

posticon Játékautó bambuszból?

Környezetbarát játék autó – bambuszból?

jatek-auto-bambusz-fiusjatekok-webaruhaz

Autókat nézegettem a neten, amikor a környezetbarát autó kategóriában megjelent egy játékautó. Autó bambuszból!? Hát igen, nem csak a pandák kedvence ez a növény, hanem hamarosan a fiúké is. Egy ausztrál tervező házaspár, Munir Vahanvati és Mittul Vahanvati 2017 júliusában egy egész sorozat bambusz játékautót gyártásába fogott.

A Vahanvati házaspár számára a bambusz már jól ismert anyag volt, hiszen bútorok, hangszerek készítéséhez ezt a panda eledelt használták. A bambusz játékautó ötlete akkor keletkezett, amikor szülőkké váltak. Olyan játékautót akartak tervezni, amely természetes hatású, környezetbarát anyagból készült, minimális technológiai folyamatot igényel. Az autóhoz felhasznált minden anyag biológiailag lebomlik. A fő alkotórésze a bambusz, színezékként ólommentes festéket használnak, a végső felületkezelés pedig méhgyantával történik. Így ha ha a játékautó valamilyen csoda folytán a szemétben kötne ki, nem terheli a hulladéklerakót.

jatek-sport-auto-bambusz-fiusjatekok

A játékautó fontos része a gyermekek játék készletének, hiszen az autó a mozgást és képzeletet inspirálja. Ebből indult ki a házaspár is, amikor megtervezte a kézzel gyártott bambusz autókat. A tervezés és a prototípusok próbálása 2 évet vett igénybe. Saját gyerekeik és annak barátaik voltak a teszt alanyok, ők játszhattak először a bambusz autókkal. A kínálat egyébként 4 féle autót tartalmaz.

jatek-auto-bambuszt-rago-pandamaci-fiusjatekok

A történet olvasása után elindult az én fantáziám is. Arra gondoltam, micsoda remek apa-fiú program lenne ha bodzából készítenének játákautót. Magyarországon nem nő bambusz, de bodza viszont rengeteg. Talán nem lenne olyan kidolgozott, mint a bambusz autó, de a közös alkotás élménye ezt felülírná. Persze testvérek is belefoghatnak a játékautó készítésbe, ha az egyik jól kezeli a kést.

jatek-auto-bodza-bokor-aga-fiusjatekok

Lejegyezte: Mihály Kati

posticon Fekete Péntek avagy Fekete Péter

Fekete Péntek, avagy Fekete Péter?

fekete-pentek-fius-jatekok-webaruhaz
Már tombolnak az internetes áruházak a Fekete Péntek miatt, ami idén november 24-én lesz. Erről az évek óta itthon is erősödő szokásról nekem a Fekete Péter kártyajáték jut eszembe, ahol a végén az a vesztes, akinek a kezében marad a Fekete Péter kártyalap, mert ő páratlan. A HVG egyik írása szerint a műszaki cikkek vezetnek a Fekete Pénteken. Főleg azért mert a gyártók az új termékeiket a karácsonyi ünnepekre dobják piacra , a régebbieket pedig előtte akciózzák. Csak úgy elméláztam azon, hogy vajon akkor a kifutó termékeket most rám sózzák olcsóbban? Vajon mennyire érvényes ez a játékokra?

Új játék, régi játék, akciós játék?

Kisgyermekes barátaim, ismerőseim ezerszer mesélték, hogy csemetéjük azt a játékot szeretné, amit a gyermekműsorokat sugárzó TV adók reklámjaiban lát, vagy ami a barátjának is van. Tehát végsősoron nagyjából a gyerek dönt arról, hogy milyen játékot kapjon (de az okos szülőnek mégis van némi beleszólása a dologba). A jó és igényes kivitelű játék nem filléres tétel, de nem feltétlenül kerül egy vagyonba.

Ellentétben sok más online bolttal, nálunk a fiús játékok webáruházban nincs Fekete Pénteki külön árengedményes vásár. Mindig vannak akciós termékeink, melyek lehetnek régebbiek, de semmiképpen nem elavultak. Mi azokat a játékokat kínáljuk olcsóbban, amikből sok volt és már csak 1-2 darab maradt, maximum 3. Itt van például ez a svéd autós készlet, ami régóta népszerű, 30 kisjárgányt tartalmaz alig hatezer forintért. Szinte az egész szomszédságnak elég lehet! Úgy véljük, hogy a játék legyen közös szórakozás, akár a szülőkkel, nagyszülőkkel is kiegészülve. Mivel a kártyajátékról már szó esett, a vesztes Fekete Péter helyett üdítő újdonság a győztes Sasszem kártyajáték, ami nem csak a gyerekeknek, hanem az idősebbeknek is tökéletes és vidám tréninget jelent a szemüknek. Szintén remek családi szórakozás a Törpék társajáték, mely még a nyugdíjas otthonok lakónak is jó muri! Végül is a cél az, hogy a játék során jól szórakozzanak a résztvevők, a gyermek bizonyos képességei fejlődjenek, és egyáltalán, legyen egy jó napjuk.

Egyébként egy korábbi írásunkból megismerhetik a Black Friday történetét, ami egy kicsit másként indult mint a mai vásárlási láz.

Lejegyezte: Mihály Kati

posticon Mire jó a homokozókészlet?

A homokozókészlet 7+1 előnye

3-d-homokozokeszlet-fius-jatekok
A nyár a homokozó játékok igazi szenzonja. A gyakoribbá váló napsütés kicsalogatja a gyerekeket a teraszra, udvarra, kertbe, játszótérre. A kicsik számára ilyenkor szinte kötelező tartozék a homokozókészlet. A homok sokféle játékra alkalmas: lehet benne ásni, öntögetni vödörből vödörbe, különböző formákat építeni. A játszótéri homokozóban játék autókkal nagyobb mennyiségű homokot tudnak a gyerekek ide-oda fuvarozni. A homokozó-vizező asztal pedig jól elfér az erkélyen is, és remekül pótolja a kerti játékot.
A homokban való játék – hasonlóan a vízben játszáshoz – szórakoztatja és nyugtatja is a gyerekeket. Néha még a felnőttek is gyakran belefeldkeznek és az ujjaik között pergetik a homokszemeket. “Mire jó a homokozókészlet?” – felmerült már valaha ez a kérdés? Megpróbálunk válaszolni.

A homokozó játék haszna

A homokozás segít a kicsiknek a körülöttük levő világ felfedezésében a játékon keresztül. Bár sokféle homokozókészlet létezik, a gyerekek nagyon kreatívak tudnak lenni, bármit képesek felhasználni homokozó játékként. Gondoljunk csak arra, amikor saját kezükkel és lábukkal formáznak meg egy homokvárat vagy más építményeket.

  1. A homokozás nyitott játék

A gyerekek akkor tanulnak a legtöbbet, ha nyitott problémával találkoznak. A válasz nem csak igen vagy nem, hanem többféle megoldás is jó lehet. Például a homokvár építése több módon megvalósítható, a homokozó formákkal készült figurákat különböző sorrendben lehet elhelyezni. Valójában a gyerekek számára óriási a sikerélmény, mert nincs rossz megoldás.
A száraz homok alkalmas arra, hogy megismerjék a homokszemek anyagát, meglássák a szemcsék méretét, színét. Különböző mennyiségű vízzel keverve a homok már jól formázható. A gyerekek megfigyelhetik, hogy a víz és homok arányától függően hogyan változik a homok konzisztenciája. Kisérletezhetnek, hogy mennyi vizet kell a homokhoz keverni ahhoz, hogy megfelelő állagú anyagot kapjanak a homokozóformák megtöltéséhez.

  1. Fantázia fejlesztése

Amint a gyerekek kezdik megérteni a száraz és vizes homok fizikai tulajdonságait, egyre több alakzatot építenek. A nagyobb gyerekek nagyobb és bonyolultabb várakat hozhatnak létre, akár emeletes kastélyokat. Amint felfogták a homok formázhatóságát, akár egész városok építésével is próbálkoznak. Akár meglevő homokozóformákkal, akár saját kezükkel mindennapi használati eszközöket utánozhatnak. Kudarc nem éri őket, mert ha nem tetszik az építmény gyorsan lerombolható és újra építhető. A képzeletük szárnyalhat, a homokozás nem jelent veszélyt, fenyegetést számukra.

  1. Testi fejlődés

A homokozás révén fejlődnek a gyerekek karizmai és felsőtest izmai. A homokban való ásás, a vödörből való öntés, a játék teherautók megpakolása és húzása, tolása mind fizikai munkát igényel. A nedves homok még nehezebb, tehát még több energiát igényel a mozgatása. A gyerek lábai és alsó teste is mozog, amikor a gyerek guggol, mászik, nyújtózik. A szem és kéz összehangolt mozgása pedig a homokozóformák megtöltésekor, a homokozó kanál vagy egyéb kiegészítők használatakor szükséges. A gyerekek észre sem veszik, hogy mennyit mozognak homokozás közben, mert az építendő figurákra koncentrálnak.

  1. Társas kapcsolatok ösztönzése

Amikor a gyerekek együtt játszanak egy nagyobb homokozóban, vagy a homokozó-vizező asztal körül állnak, gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy a homokozó formákat esetleg közösen kell használniuk. Felmerül a játszóterület megosztása is, a saját játék másoknak való átengedése. Ezzel kapcsolatban alkudozniuk kell egymással. A gyerekek megtanulják az empátiát, felismerik, megtanulják, hogy másoknak más szempontjai lehetnek. Alkalmazkodniuk kell egymáshoz a közös játék érdekében.

  1. Megismerés, észlelés fejlesztése

Hasonlítás révén, a gyerekek megismerik a száraz és nedves homok lényeges tulajdonságait. Felfedezik hogy, amikor a homokot az egyik vödörből a másikba öntik melyikben mennyi részt tölt ki a homok. Megfigyelik, hogy mennyi vizet kell a homokhoz keverniük, hogy ne omoljon le a homokvár, hogy könnyű legyen a homokozó formából a homokot kiönteni. Megtapasztalják az ok és okozat közötti összefüggést, ha sok vizet ad a homokhoz szétfolyik a vár, ha keveset akkor leomlik. Játék közben megnézik, hogy a másik hogyan épít, abból következtetést vonnak le. Egyben nő a szókincsük is, hiszen a homokozás a szerepjáték egyik formája.

  1. Matematikai alapfogalmak ismertetése

A különböző méretű homokozóvödör, homokozó forma, tálka használata megismerteti a gyerekeket a több, kevesebb, egyforma fogalmával. Ahogy öntögetik a homokot az egyik formából a másikba feltételezéseket fogalmaznak meg, hogy vajon belefér-e az adott homok mennyisége a másik formába. Megtanulják az üres, tele, nehéz, könnyű koncepcióját is. A nagyobbakat segíti a számok megismerésében, ha megszámoljuk hány kanál homok fér egy vödörbe.

  1. Fizikai kisérletezés ösztönzése

Temessünk el apró fém tárgyakat a homokba és adjunk egy mágnest a gyerek kezébe. A kincsvadászat közben megtanulják a mágnesesség jelenségét. Helyezzünk egy kisebb asztalt a homokozóba és kössünk kötelet a homokkal teli vödörre. A feladat az, hogy a kötelet az asztallapon átvezetve a gyerekek húzzák fel a vödröt. Ez remek szemléltetése a húzóerőnek. Adjunk a gyereknek tölcsért, lejtős tárgyat (például egy nagyobb háromszög alakú építőkockát) és találjon ki ő valamilyen kisérletet. Ásson a gyerek egy nagyobb mélyedést a homokba, tegyünk bele vizet majd fúrassunk egy alagutat a “tóhoz”. Beszéljünk a gyereknek a víz áramlásáról.

  1. Kreativitás, önkifejezés fejlesztése

Ösztönözzük a gyereket, hogy rajzoljon képet a homokba, használja az ujjait vagy egy fadarabot. A különböző homokozóformák segítségével alkosson tájképet, életképet. Próbálják meg a formákat apróbb dolgokkal díszíteni, amit a környezetükben találnak, például kavics, falevél, virág, száraz ág. Adjunk nekik széles fogú fésűt és rajzoljanak különböző irányú mintákat. Ahol megoldható, homokozás közben énekeljünk, hallgassunk zenét.

Összességében könnyű belátni, hogy a homokozás milyen összetett játék és mennyi hasznos dolgot tanít a gyerekeknek. Mindezt úgy, hogy ők észre sem veszik, hiszen nem a tanulásra, hanem a homokozásra, a játákra figyelnek, a cél elérésére. A siker garantált. Ehhez nyújtanak segítséget a különböző homokozókészletek.
Lejegyezte: Mihály Kati
nagy-homokozokeszlet-fius-jatekok homokozo-vizezo-asztal-az-erkelyre-fiusjatekok

posticon Játékkiállítás a 68. alkalommal

Játékkiállítás a 68. alkalommal

autos-jatek-kiallitas-fius-jatekok2017.  február elsején 68. alkalommal nyitotta meg kapuit a nürnbergi játékkiállítás és vásár, amelyen a világ összes játékgyártója képviselteti magát. Pici túlzással akár azt is mondhatjuk, hogy aki itt nem szerepel, az nem is létezik.

Számomra ez volt a 10. látogatás ebbe a nagyon izgalmas játék városba. A standokon összesen 2871 kiállító várta a kereskedőket mintegy 75 000 játékot bemutatva, ami az elmúlt évekhez képest rekordnak számít.

A szokásos rengeteg fa és műanyag építőjáték, labda, roller, tricikli, bicikli, puzzle, trambulin, festék, kreatív készlet, társasjáték mellett jelentős mennyiségű elektronikus játék volt látható. A távirányítós autók, repülők, helikopterek és drónok oly mennyiségben szerepeltek, hogy a 12 kiállító csarnok egyike csak ilyen játékokkal telt meg. Elképzeltem, hogy majd vasárnap, amikor már a családok is bemehetnek a kiállításra milyen remek szórakozásban lesz részük a fiúknak ebben a külön csarnokban. Mitagadás, maguk a kiállítók is órákon át röptették a drónokat, repülőket, a kereskedők pedig már lelki szemeikkel látták a sok boldog fiút és apát, a leendő vásárlóikat, amint a helikopter, kisautó vagy nagyobb autó távirányítóját izgalommal nyomkodják.

indianos-jelmez-fius-jatekok

Indiános jelmez

A technika hangulata megjelent a dekorációban és a farsangi jelmezekben is. Hatalmas méretű transformerek néztek ránk a standokat elválasztó falakról, bár az indiános kosztűmök sem hiányoztak. A történelmet kedvelőket pedig a fáraók világát idéző komplett öltözékek repítették vissza a piramisok idejébe. Még Donald Trump dolgozószobájába is bepillanthattunk egy kép erejéig.

az-elnok-es-titkarnoje-fius-jatekok

Donald Trump jelmez

Aki saját erejéből szeretne járművet hajtani, nagyon masszív, fémvázas bicikliket, tricikliket csodálhatott mindenféle színben. A kicsik számára pedig számtalan lábbal hajtós kisautó, traktor jelenti a sportot, a mozgást.

 

v

Porsche autó – nem játék

A hatás kedvéért egy igazi Porsche autót is közszemlére tettek, igazán csábító volt gyönyörű kékes-lilás színe. Bár késő délutánonként már szívesebben használtam volna azt a rollert, amihez egy kisebb méretű bőröndöt is hozzáerősítettek. Az autóknál maradva, lenyűgöző volt az a valódi méretű kocsi, ami több ezer kisautóból épült fel.
A környezettudatos gyártók standjain kartonból készült játék autókat is láthattunk, érdekességük, hogy a tulajdonosa kiszínezheti.

Quercetti-Modi-Bloc-kombinalt-fa-epitokocka-premium-0702-1-fius-jatekok

Modi Bloc fakocka szett

A környezet témája megjelent a Quercetti újdonságaiban is, komplett kis házikertet készítettek. A dobozban minden megtalálható, ami retek, saláta vagy akár zöldbab termesztéséhez szükséges. Ugyanez az olasz gyár új terméke egy fantasztikus építős játék, a Modi Bloc nevű építőkocka szett, amelyben a fát és műanyagot kombinálták.

pluss-vadallatok-fius-jatekok

Éneklő plüss óriás maci

Őszintén megvallom, a plüss állatok nem tartoznak a kedvenceim közé, de én is elámultam a hatalmas, élethű plüss medvék, farkasok, szarvasok láttán. Rendkívül puha tapintású szőrük kellemes volt, és ráadásul nem harapnak. Némelyik állatot énekesnek “maszkírozták” mert valamilyen trükkös módon tátogtak és közben karácsonyi hangulatú amerikai dalokat énekeltek. Ezt a tulajdonságukat én ugyan elhagytam volna, de sok embernek biztosan tetszik, hiszen oly eltérőek az ízlések.

carioca-tempera-festek-fius-jatekok

Carioca temperello készlet

A kreatív fiúk sem maradnak újdonság nélkül, mert az olasz Carioca márka bemutatta a tollba rejtett tempera festéket. Egy csavarás és máris kezdődhet a szabad rajzolás, festés temperával. Nekem nagyon tetszik ez a megoldás, ugyanis a tempera festés előnyeit megtartja, de a vele járó maszatolás elmarad. A Temperello névre keresztelt készlet nemsokára a fiús játékok online webáruházában is kapható lesz.

Bár órákon át írhatnék a nürnbergi játékkiállítás élményeiről, de most csak egy kis ízelítőt szerettem volna adni. Az esemény szervezőinek komolyságát jelzi, hogy már most közzétették a jövő évi kiállítás időpontját. Újabb év áll a játékgyártók rendelkezésére, hogy fantáziájuk valamilyen játékban öltsön testet. Viszlát Nürnberg!

Lejegyezte: Mihály Kati

error: Jogvédett tartalom!