Mire jó a homokozókészlet?

A homokozókészlet 7+1 előnye

A tavaszi, nyári napsütéssel elérkezik a homokozó játékok igazi szenzonja. A gyakoribbá váló napsütés kicsalogatja a gyerekeket a teraszra, udvarra, kertbe, játszótérre. A kicsik számára ilyenkor szinte kötelező tartozék a homokozókészlet. A homok sokféle játékra alkalmas: lehet benne ásni, öntögetni vödörből vödörbe, különböző formákat építeni. A játszótéri homokozóban játék autókkal nagyobb mennyiségű homokot tudnak a gyerekek ide-oda fuvarozni. A homokozó-vizező asztal pedig jól elfér az erkélyen is, és remekül pótolja a kerti játékot.
A homokban való játék – hasonlóan a vízben játszáshoz – szórakoztatja és nyugtatja is a gyerekeket. Néha még a felnőttek is gyakran belefeledkeznek és az ujjaik között pergetik a homokszemeket.

„Mire jó a homokozókészlet?” – felmerült már valaha ez a kérdés? Megpróbálunk válaszolni.

Miben áll a homokozó játék haszna

A homokozás segít a kicsiknek a körülöttük levő világ felfedezésében a játékon keresztül. Bár sokféle homokozókészlet létezik, a gyerekek nagyon kreatívak tudnak lenni, bármit képesek felhasználni homokozó játékként. Gondoljunk csak arra, amikor saját kezükkel és lábukkal formáznak meg egy homokvárat vagy más építményt.

1. A homokozás nyitott végű játék

Mit jelent a „nyitott játék”? A gyerekek akkor tanulnak a legtöbbet, ha nyitott problémával találkoznak. A válasz nem csak igen vagy nem, hanem többféle megoldás is jó lehet. Például a homokvár építése több módon megvalósítható, a homokozó formákkal készült figurákat különböző sorrendben lehet elhelyezni. Valójában a gyerekek számára óriási a sikerélmény, mert nincs rossz megoldás.
A száraz homok alkalmas arra, hogy megismerjék a homokszemek anyagát, meglássák a szemcsék méretét, színét. Különböző mennyiségű vízzel keverve a homok már jól formázható. A gyerekek megfigyelhetik, hogy a víz és homok arányától függően hogyan változik a homok konzisztenciája. Kisérletezhetnek, hogy mennyi vizet kell a homokhoz keverni ahhoz, hogy megfelelő állagú anyagot kapjanak a homokozóformák megtöltéséhez.

2. Fantázia fejlesztése

Amint a gyerekek kezdik megérteni a száraz és vizes homok fizikai tulajdonságait, egyre több alakzatot építenek. A nagyobb gyerekek nagyobb és bonyolultabb várakat hozhatnak létre, akár emeletes kastélyokat. Amint felfogták a homok formázhatóságát, akár egész városok építésével is próbálkoznak. Akár meglevő homokozóformákkal, akár saját kezükkel mindennapi használati eszközöket utánozhatnak. Kudarc nem éri őket, mert ha nem tetszik az építmény gyorsan lerombolható és újra építhető. A képzeletük szárnyalhat, a homokozás nem jelent veszélyt, fenyegetést számukra.

3. Testi fejlődés

A homokozás révén fejlődnek a gyerekek karizmai és felsőtest izmai. A homokban való ásás, a vödörből való öntés, a játék teherautók megpakolása és húzása, tolása mind fizikai munkát igényel. A nedves homok még nehezebb, tehát még több energiát igényel a mozgatása. A gyerek lábai és alsó teste is mozog, amikor a gyerek guggol, mászik, nyújtózik. A szem és kéz összehangolt mozgása pedig a homokozóformák megtöltésekor, a homokozó kanál vagy egyéb kiegészítők használatakor szükséges. A gyerekek észre sem veszik, hogy mennyit mozognak homokozás közben, mert az építendő figurákra koncentrálnak.

4. Társas kapcsolatok ösztönzése

Amikor a gyerekek együtt játszanak egy nagyobb homokozóban, vagy a homokozó-vizező asztal körül állnak, gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy a homokozó formákat esetleg közösen kell használniuk. Felmerül a játszóterület megosztása is, a saját játék másoknak való átengedése. Ezzel kapcsolatban alkudozniuk kell egymással. A gyerekek megtanulják az empátiát, felismerik, megtanulják, hogy másoknak más szempontjai lehetnek. Alkalmazkodniuk kell egymáshoz a közös játék érdekében.

5. Megismerés, észlelés fejlesztése

Hasonlítás révén, a gyerekek megismerik a száraz és nedves homok lényeges tulajdonságait. Felfedezik hogy, amikor a homokot az egyik vödörből a másikba öntik melyikben mennyi részt tölt ki a homok. Megfigyelik, hogy mennyi vizet kell a homokhoz keverniük, hogy ne omoljon le a homokvár, hogy könnyű legyen a homokozó formából a homokot kiönteni. Megtapasztalják az ok és okozat közötti összefüggést, ha sok vizet ad a homokhoz szétfolyik a vár, ha keveset akkor leomlik. Játék közben megnézik, hogy a másik hogyan épít, abból következtetést vonnak le. Egyben nő a szókincsük is, hiszen a homokozás a szerepjáték egyik formája.

6. Matematikai alapfogalmak ismertetése

A különböző méretű homokozóvödör, homokozó forma, tálka használata megismerteti a gyerekeket a több, kevesebb, egyforma fogalmával. Ahogy öntögetik a homokot az egyik formából a másikba feltételezéseket fogalmaznak meg, hogy vajon belefér-e az adott homok mennyisége a másik formába. Megtanulják az üres, tele, nehéz, könnyű koncepcióját is. A nagyobbakat segíti a számok megismerésében, ha megszámoljuk hány kanál homok fér egy vödörbe.

7. Fizikai kisérletezés ösztönzése

Temessünk el apró fém tárgyakat a homokba és adjunk egy mágnest a gyerek kezébe. A kincsvadászat közben megtanulják a mágnesesség jelenségét. Helyezzünk egy kisebb asztalt a homokozóba és kössünk kötelet a homokkal teli vödörre. A feladat az, hogy a kötelet az asztallapon átvezetve a gyerekek húzzák fel a vödröt. Ez remek szemléltetése a húzóerőnek. Adjunk a gyereknek tölcsért, lejtős tárgyat (például egy nagyobb háromszög alakú építőkockát) és találjon ki ő valamilyen kisérletet. Ásson a gyerek egy nagyobb mélyedést a homokba, tegyünk bele vizet majd fúrassunk egy alagutat a “tóhoz”. Beszéljünk a gyereknek a víz áramlásáról.

+1 Kreativitás, önkifejezés fejlesztése

Ösztönözzük a gyereket, hogy rajzoljon képet a homokba, használja az ujjait vagy egy fadarabot. A különböző homokozóformák segítségével alkosson tájképet, életképet. Próbálják meg a formákat apróbb dolgokkal díszíteni, amit a környezetükben találnak, például kavics, falevél, virág, száraz ág. Adjunk nekik széles fogú fésűt és rajzoljanak különböző irányú mintákat. Ahol megoldható, homokozás közben énekeljünk, hallgassunk zenét.

Összességében könnyű belátni, hogy a homokozás milyen összetett játék és mennyi hasznos dolgot tanít a gyerekeknek. Mindezt úgy, hogy ők észre sem veszik, hiszen nem a tanulásra, hanem a homokozásra, a játákra figyelnek, a cél elérésére. A siker garantált. Ehhez nyújtanak segítséget a különböző homokozókészletek.
Lejegyezte: Mihály Kati
nagy-homokozokeszlet-fius-jatekok homokozo-vizezo-asztal-az-erkelyre-fiusjatekok

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft