Játékautó bambuszból?

Környezetbarát játék autó – bambuszból?

Autókat nézegettem a neten, amikor a környezetbarát autó kategóriában megjelent egy játékautó. Autó bambuszból!? Hát igen, nem csak a pandák kedvence ez a növény, hanem hamarosan a fiúké is. Egy ausztrál tervező házaspár, Munir Vahanvati és Mittul Vahanvati 2017 júliusában egy egész sorozat bambusz játékautót gyártásába fogott.

A Vahanvati házaspár számára a bambusz már jól ismert anyag volt, hiszen bútorok, hangszerek készítéséhez ezt a panda eledelt használták. A bambusz játékautó ötlete akkor keletkezett, amikor szülőkké váltak. Olyan játékautót akartak tervezni, amely természetes hatású, környezetbarát anyagból készült, minimális technológiai folyamatot igényel. Az autóhoz felhasznált minden anyag biológiailag lebomlik. A fő alkotórésze a bambusz, színezékként ólommentes festéket használnak, a végső felületkezelés pedig méhgyantával történik. Így ha ha a játékautó valamilyen csoda folytán a szemétben kötne ki, nem terheli a hulladéklerakót.

jatek-sport-auto-bambusz-fiusjatekok

A játékautó fontos része a gyermekek játék készletének, hiszen az autó a mozgást és képzeletet inspirálja. Ebből indult ki a házaspár is, amikor megtervezte a kézzel gyártott bambusz autókat. A tervezés és a prototípusok próbálása 2 évet vett igénybe. Saját gyerekeik és annak barátaik voltak a teszt alanyok, ők játszhattak először a bambusz autókkal. A kínálat egyébként 4 féle autót tartalmaz.

jatek-auto-bambuszt-rago-pandamaci-fiusjatekok

A történet olvasása után elindult az én fantáziám is. Arra gondoltam, micsoda remek apa-fiú program lenne ha bodzából készítenének játákautót. Magyarországon nem nő bambusz, de bodza viszont rengeteg. Talán nem lenne olyan kidolgozott, mint a bambusz autó, de a közös alkotás élménye ezt felülírná. Persze testvérek is belefoghatnak a játékautó készítésbe, ha az egyik jól kezeli a kést.

jatek-auto-bodza-bokor-aga-fiusjatekok

Lejegyezte: Mihály Kati

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft