Golyózd ki!

Golyózd ki a golyójáték nyerő taktikáját!

Gondoltál már arra, hogy a Quercetti golyópályáihoz való golyókkal mást is lehet játszani? Olvasd el ennek az egyszerű, két személyes játéknak a leírását és próbáld meg kitalálni a nyerő stratégiát!

Első lépésként válasszatok ki például 43 golyót és helyezzétek az asztalra. Tegyetek a golyók alá valamilyen puha anyagot, hogy ne guruljanak el. A golyókat nem fontos szabályos sorokba rendezni.

A játékosoknak egymás után felváltva el kell venniük a golyókból valamennyit, de egyszerre maximum 9 golyót vehetnek fel. Az nyer, aki legutoljára tud venni a kupacból.

Létezik egy stratégia, amivel a kezdő játékos biztosan nyerni tud. Gondolkozz egy kicsit, próbálgassátok a játékot és hátha rájössz a megoldásra.

Nos, kigolyóztad a trükköt? Ha nem, elárulom a megoldást!

Ha te vagy a kezdő játékos, akkor mindig annyi golyót kell elvenned, hogy az asztalon mindig 10-nek a többszöröse maradjon. Hogy működik ez ha a kezdő golyók száma 43?

Az előbb leírt játékban tehát a kezdő játékos a 43 golyóból elvesz 3-at, marad 40. Tegyük fel, hogy a következő játékos elvesz 8-at, akkor marad 32. Az első játékosnak most 2 golyót kell felvennie, marad 30 golyó.

Miért működik ez a taktika? Azért, mert egyszer csak 10 golyó marad az asztalon, tehát az ellenfél akármennyit is vesz fel, a kezdő játékos számára valamennyi biztosan marad, tehát ő lesz a győztes.

Ha megértetted a taktika lényegét, akkor azt is látod, hogy ez a megoldás szinte bármilyen számú golyóval működik. De csak szinte! Ugyanis ha a kiinduló golyók száma a 10 többszöröse, például 50, 60 vagy 100, akkor ez a taktika a kezdő játékosnál nem működik, hanem a második játékosnak biztosítja a győzelmet.

Lejegyezte: Mihály Kati

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft