Játékkiállítás a 68. alkalommal

Játékkiállítás a 68. alkalommal

autos-jatek-kiallitas-fius-jatekok2017.  február elsején 68. alkalommal nyitotta meg kapuit a nürnbergi játékkiállítás és vásár, amelyen a világ összes játékgyártója képviselteti magát. Pici túlzással akár azt is mondhatjuk, hogy aki itt nem szerepel, az nem is létezik.

Számomra ez volt a 10. látogatás ebbe a nagyon izgalmas játék városba. A standokon összesen 2871 kiállító várta a kereskedőket mintegy 75 000 játékot bemutatva, ami az elmúlt évekhez képest rekordnak számít.

A szokásos rengeteg fa és műanyag építőjáték, labda, roller, tricikli, bicikli, puzzle, trambulin, festék, kreatív készlet, társasjáték mellett jelentős mennyiségű elektronikus játék volt látható. A távirányítós autók, repülők, helikopterek és drónok oly mennyiségben szerepeltek, hogy a 12 kiállító csarnok egyike csak ilyen játékokkal telt meg. Elképzeltem, hogy majd vasárnap, amikor már a családok is bemehetnek a kiállításra milyen remek szórakozásban lesz részük a fiúknak ebben a külön csarnokban. Mitagadás, maguk a kiállítók is órákon át röptették a drónokat, repülőket, a kereskedők pedig már lelki szemeikkel látták a sok boldog fiút és apát, a leendő vásárlóikat, amint a helikopter, kisautó vagy nagyobb autó távirányítóját izgalommal nyomkodják.

indianos-jelmez-fius-jatekok
Indiános jelmez

A technika hangulata megjelent a dekorációban és a farsangi jelmezekben is. Hatalmas méretű transformerek néztek ránk a standokat elválasztó falakról, bár az indiános kosztűmök sem hiányoztak. A történelmet kedvelőket pedig a fáraók világát idéző komplett öltözékek repítették vissza a piramisok idejébe. Még Donald Trump dolgozószobájába is bepillanthattunk egy kép erejéig.

az-elnok-es-titkarnoje-fius-jatekok
Donald Trump jelmez

Aki saját erejéből szeretne járművet hajtani, nagyon masszív, fémvázas bicikliket, tricikliket csodálhatott mindenféle színben. A kicsik számára pedig számtalan lábbal hajtós kisautó, traktor jelenti a sportot, a mozgást.

 

v
Porsche autó – nem játék

A hatás kedvéért egy igazi Porsche autót is közszemlére tettek, igazán csábító volt gyönyörű kékes-lilás színe. Bár késő délutánonként már szívesebben használtam volna azt a rollert, amihez egy kisebb méretű bőröndöt is hozzáerősítettek. Az autóknál maradva, lenyűgöző volt az a valódi méretű kocsi, ami több ezer kisautóból épült fel.
A környezettudatos gyártók standjain kartonból készült játék autókat is láthattunk, érdekességük, hogy a tulajdonosa kiszínezheti.

Quercetti-Modi-Bloc-kombinalt-fa-epitokocka-premium-0702-1-fius-jatekok
Modi Bloc fakocka szett

A környezet témája megjelent a Quercetti újdonságaiban is, komplett kis házikertet készítettek. A dobozban minden megtalálható, ami retek, saláta vagy akár zöldbab termesztéséhez szükséges. Ugyanez az olasz gyár új terméke egy fantasztikus építős játék, a Modi Bloc nevű építőkocka szett, amelyben a fát és műanyagot kombinálták.

pluss-vadallatok-fius-jatekok
Éneklő plüss óriás maci

Őszintén megvallom, a plüss állatok nem tartoznak a kedvenceim közé, de én is elámultam a hatalmas, élethű plüss medvék, farkasok, szarvasok láttán. Rendkívül puha tapintású szőrük kellemes volt, és ráadásul nem harapnak. Némelyik állatot énekesnek “maszkírozták” mert valamilyen trükkös módon tátogtak és közben karácsonyi hangulatú amerikai dalokat énekeltek. Ezt a tulajdonságukat én ugyan elhagytam volna, de sok embernek biztosan tetszik, hiszen oly eltérőek az ízlések.

carioca-tempera-festek-fius-jatekok
Carioca temperello készlet

A kreatív fiúk sem maradnak újdonság nélkül, mert az olasz Carioca márka bemutatta a tollba rejtett tempera festéket. Egy csavarás és máris kezdődhet a szabad rajzolás, festés temperával. Nekem nagyon tetszik ez a megoldás, ugyanis a tempera festés előnyeit megtartja, de a vele járó maszatolás elmarad. A Temperello névre keresztelt készlet nemsokára a fiús játékok online webáruházában is kapható lesz.

Bár órákon át írhatnék a nürnbergi játékkiállítás élményeiről, de most csak egy kis ízelítőt szerettem volna adni. Az esemény szervezőinek komolyságát jelzi, hogy már most közzétették a jövő évi kiállítás időpontját. Újabb év áll a játékgyártók rendelkezésére, hogy fantáziájuk valamilyen játékban öltsön testet. Viszlát Nürnberg!

Lejegyezte: Mihály Kati

Szólj hozzá!

error: Ez egy jogvédett tartalom!