Mitől fekete a Black Friday?

Mi van a Black Friday mögött?

black-friday-fius-jatekok-jatek-aruhazAz amerikai kontinensről egyre több szokás érkezik hozzánk, ezek egyike a Black Friday. A Fekete Péntek elnevezés kicsit borúsnak tűnt, ezért elkezdtem szörfözni a neten, keresni az okot, hogy mitől fekete a Black Friday, hogyan és mikor kezdődött, mi a története. Hát valóban, a kép inkább fekete, mint vidám, ahogy ebben az angol nyelvű cikkben összefoglalják.

Az első black Friday 1869 szeptember 24.

A Fekete Péntek elnevezést legelőször nem az ünnepi akciós vásárlásra alkalmazták, hanem egy nagy pénzügyi válságot festett feketére. 1869. szeptember 24-én összeomlott az amerikai aranypiac. Két kegyetlen pénzügyi mogul hatalmas aranykészletet vásárolt fel, a szédületes profit reményében. Azonban a konspiráció kiderült és azon a szeptemberi napon az amerikai tőzsde mélyrepülésbe kezdett, csődbe juttatva mindenkit, a Wall Street pénzes uraitól kezdve a farmerekig.

Hálaadás utáni akciók: pirosból fekete

A leggyakrabban hivatkozott Black Friday történet a kiskereskedőkhöz kapcsolódik. A sztori szerint a kereskedők egész évben nagyjából veszteségesen működtek, amit a könyvelésben hagyományosan piros színnel jelöltek, amíg a “pirosban jártak” nem örültek. Aztán a hálaadás ünnepe utáni bolti akciók alatt a vásárlók olyan rengeteget költöttek, hogy a kereskedők nyereségre tettek szert, a könyvelésben ezt fekete színnel jelölték. A piros veszteség fekete nyereségbe fordult.

Rabszolga vásárlás

Az utóbbi években egy különösen elborzasztó magyarázat került napvilágra. Ez a mítosz azt állítja, hogy az 1800-as években az amerikai kontinens déli államaiban működő ültetvény tulajdonosok a hálaadási ünnepek után engedménnyel vásárolhattak rabszolgát. A Black Friaday történetének ez a verziója olyan kezdeményezésekhez vezetett, amelyek ezen a napon a kereskedők bojkottálására ösztönöztek, de az egész sztorinak nincs valós alapja. Csak mítosz.

Philadelphia 1950-1961

A Black Friday valós története nem annyira vidám, mint azt hisszük. Az 1950-es években a philadelphiai rendőrség használta az elnevezést arra a káoszra, ami a hálaadás ünnepe utáni napon volt. Az ünnep utáni szombaton tartották ugyanis minden évben a nagy amerikai hadsereg-tengerészet közötti focimeccset.

A sportesemény alkalmából iszonyatos mennyiségű ember özönlött a városba, vásárlók, turisták formájában. Ezen a pénteken a philadelphiai rendőrök nem mehettek szabadnapra, túlórázniuk kellett az emebertömeg és a közlekedés mederben tartása miatt. A bolti tolvajok persze kihasználták a lehetőséget, ami külön fejfájást okozott a rendőröknek.

1961-re a Black Friday elnevezés már olyan rossz ízzel került a köztudatba, hogy a kereskedők próbálták megváltoztatni “Big Friday”-re, azaz “Nagy péntek”-re (ez nem azonos a Húsvét előtti Nagy péntekkel). Igyekeztek megszabadulni az elnevezés negatív hangulatától, de nem sikerült. Az új név nem terjedt el, és még 1985 táján sem ismerték országosan.

Valamikor az 1980-as évek végén a kereskedők megpróbálták “újra felfedezni” és pozitív üzenetet adni a Black Friday névnek. A megoldás a már korábban említett “pirosból feketébe” koncepció alkalmazása volt, ami szerint ezen a napon a kereskedők végre profitot termeltek. (Bár állítólag az amerikai üzletek a legnagyobb forgalmat a karácsony előtti utolsó vasárnapon bonyolítják.)

A Black Friday eme újfajta magyarázata végül megragadt a köztudatban, és az elnevezés sötét gyökerei lassan elhaltak Philadelphiában. Azóta az egynapos bombaüzletek átalakultak 4-napos eseménnyé, és újabb “vásárlási ünnepek” keletkeztek, mint például a “Kiber Hétfő, a “Kiskereskedő Szombat/Vasárnap”.  Azon a bizonyos pénteken az amerikai boltok egyre korábban és korábban nyitnak, a legelszántabbak azt is lehetővé teszik, hogy a vásárlók közvetlenül a hálaadási vacsora elfogyasztása után mehetnek vásárolni. Lejárhatják a magukhoz vett rengeteg kalóriát.

Nálunk nincs Black Friday, de mindig vannak akciós játékaink. Ha már a felvilágosításról volt szó, nézd meg ezt a világítós rajztáblát, ami a híres Quercetti márka egyik jeles képviselője.

Lejegyezte: Mihály Kati

Szólj hozzá!

error: Ez egy jogvédett tartalom!