Itt a piros, hol a piros? – avagy a színtévesztő gyerek

Színtévesztés korai felfedezése

színtévesztés vizsgálata ishihara táblával
Ishihara tábla

A színtévesztés legfőbb tünete az, hogy a gyereknek nehézséget okoz a színek megkülönböztetése, hibásan nevezi meg a színeket. A színeket jól látó gyerek 5 éves korára pillanatok alatt képes hibátlanul megmondani a színek nevét.

A leggyakoribb piros-zöld színlátási zavart általában az úgynevezett Ishihara színteszttel – pöttyös tábla – vizsgálják. A vizsgált személynek olyan képet mutatnak, ami nagyméretű pontokból áll, és benne egy egy vagy többjegyű arab szám szerepel. A színlátási zavarban szenvedő egyén számára nem láthatók a számok.

Mivel az esetek nagy részében öröklött genetikai zavarról van szó, és a látás élességét általában nem befolyásolja, a gyerekek megtanulnak ezzel együtt élni – sokszor csak az iskolában derül ki a színtévesztés. A színtévesztőt éppen ezért nem is nagyon zavarja, hogy nem érzékel bizonyos színeket. A gyereknél felmerülhet a színtévesztés gyanúja, ha a következő dolgokat tapasztaljuk.

  1. A tárgyakat nem a nekik megfelelő természetes színre festi, pl. lila falevelek.
  2. Helytelenül használja különösen a sötét színeket.
  3. Csak rövid ideig érdeklik a színezős feladatok, hamar abbahagyja az ilyen foglalkozást.
  4. Tagadásba kezd, ha szóba kerül az esetleges színfelismeréssel kapcsolatos problémája.
  5. Nehezen ismeri fel a zöld és piros színesceruzákat, illetve a zöld, piros szín kompozícióját tartalmazó más színeket, például lila, barna.
  6. Nehéznek bizonyul a színek azonosítása  gyenge fényben, vagy ha az adott dolog színes része csak kisebb területű, vagy ha hasonló színárnyalatokról van szó.
  7. Evés előtt megszagolja az ételt.
  8. Nehézkesen olvas színes hátterű oldalakkal tarkított könyvből, munkafüzetből, nehezen veszi észre  a színes háttér előtti színes betűket, számokat.
  9. Fejfájásról, szemfájásról panaszkodik a gyerek főleg ha zöld háttérben piros tárgyat lát, vagy fordítva.
  10. Nem szereti a színezős feladatokat, és idegenkedik a színes szortírozós játékoktól.


Természetesen a fenti tüneteket helyén kell kezelni. Nem arról van szó, hogy a nagyon extravagánsra álmodott, sötétlila színű levelű fák láttán essünk pánikba. Az sem baj, ha a spenótot némi fintor kiséretében megszagolja a gyerkőc az első falat előtt.

Inkább az a lényeg, hogy ha a felsorolt tünetek állandóan jelen vannak, és a gyerek részéről ezek természetesnek tűnő jelenségek, a szülő akkor feltétlenül vigye szemorvoshoz őt.

A tempera festék, vízfesték, vagy színesceruza használata ezért nem csak a kreativitás fejleszését szolgálja, hanem ha odafigyelünk a gyerekre, már korán felfedezhetjük az esetleg meglevő színtévesztést.

Lejegyezte: Mihály Kati

Szólj hozzá!

error: Ez egy jogvédett tartalom!