A szorzótábla jó játék ám!

Szorzótábla, fejszámolás…mi van???

szorzas-szorzotabla-fejszamolas-fiusjatekok
Egy bolti pénztárnál álltam sorba, és ha hiszik, ha nem, a szorzótábla jutott eszembe. Pontosabban az, hogy hova vezet ha a szorzótábla megtanulása elmarad kisiskolás korban és később nem megy a fejszámolás sem.

Két tinédzser lányka állt előttem, a nyári hőség miatt apró szoknyácska és még apróbb top volt rajtuk. Hosszú körmeik ruhájukhoz illő színre voltak kifestve, és még a bőrükön levő tetkó is jól illeszkedett a külső összképbe. Csak hát ugye nem csak a külcsín, hanem a belbecs… Mivel a lányok nem suttogva beszéltek, így minden szavukat halottam.

Az volt a nagy problémájuk, hogy vajon kijön-e kettejük pénzéből az a 2 db kakaós tekercs, ami a kosarukban volt. Már a feladat első része óriási nehézséget okozott. Ha egy tekercs 135 Ft, akkor 2 tekercs hány forint? Ekkor kezdtem el igazán figyelni, nagyon érdekelt, hogy ezt a “nehéz” szorzást hogyan végzik el. Ismétlem, tinédzserekről van szó!

Próbálgattak szorozni fejben, de valahogy nem sikerült, a kimondott eredmény foszlányoknak köze sem volt a valósághoz. Közben a sor haladt előre és félő volt, hogy mire a pénztárhoz érnek még nem lesz meg a szorzás eredménye. Az egyikük megtalálta a megoldást! Fejszámolás helyett elő az okostelefonnal és számoljuk ki! Ez persze 15 másodperc alatt sikerült. Mivel kettejüknek összesen 400 forintja volt, szerencsére azt már gyorsan felismerték, hogy az több, mint a két kakaós tekercs ára.

Mivel semmi közöm nem volt a lányokhoz így – ha nehezen is – de megálltam megjegyzés nélkül. Csak magamban füstölögtem. Lehet, hogy ezek a lányok annak idején halálra unták magukat a számtan órán mert nem volt elég érdekes a szorzás és osztás témaköre? Meg is értem, mert 2013-ban, amikor az olasz Quercetti cég bemutatta a Tubo nevű szorzótábla gyakorló játékot, ezek a lányok már elmúltak 10 évesek. A játék azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

A mai srácok már nyugodtan elővehetik ezt a nagyszerű szorzóhengert és könnyedén gyakorolhatják az 1-10 közötti számok szorzását. Hogyan? Ezt szeretném most bemutatni!

A Tubo szorzóhenger működése

tubo-szorzohenger-quercetti-2561-1-fiusjatekok
Vegyük kézbe a szorzóhengert, figyeljük meg a részeit. A zömében sárga színű műanyag henger kb. 21 cm hosszú, kényelmesen használható. Az egyik vége piros, a másik kék, a számoláshoz ezeket kell forgatni. Már a színösszeállítás milyen vidám!

Mindkét színes véghez közel 1-1 piros és kék kicsi ablak látható, középen pedig egy nagy sárga. Ezek mind nagyon fontosak. A példa kevéért számoljuk ki, hogy mennyi 9×3.

Tekerjük a henger piros végét addig, amíg a 9-es szám a piros kicsi ablakokban láthatóvá válik. Utána tekerjük a szorzóhenger kék színű végét addig, amíg a 3-as szám meg nem jelenik a kicsi kék ablakokban . Ezzel tulajdonképpen be is állítottuk a szorzás tényezőit, és az eredmény (a szorzat) megjelenik a középső sárga ablakban.

A másik oldalon pedig leolvashatjuk ennek a szorzásnak az ellenkezőjét, az osztás eredményt. Tehát ha 9×3=27 akkor 27:3=9. Vegyük észre, hogy mindkét piros ablak a 9-es számot mutatja, mindkét kék ablak a 3-as számot. Középen a sárga ablakban pedig a 27-es szám látható. Hasonló műveletek számtalan kombinációban végezhetők 1-10 közötti számokkal.
tubo-szorzohenger-quercetti-2561-2-fiusjatekok
A legérdekesebb trükk azonban most jön! Ha a piros ablakba beállítunk egy számot, mondjuk megint a 9-et, és a kék ablakot a T beűtig tekerjük, akkor a középső sárga ablakban feltűnik az adott számra vonatkozó teljes szorzótábla. A mi példánknál maradva, leolvasható, hogy mennyi 9×1, 9×2, 9×3 és így tovább. Persze a mindezekhez tartozó osztás is leolvasható.

Nos kedves szülők, nagyszülők! Tegyétek könnyebbé a csemetéknek a szorzás és osztás megtanulását, adjátok a kezükbe ezt a jópofa, de nagyon hasznos szorzóhengert. Jól el fognak vele szórakozni, miközben megtanulják a szorzótáblát, fejlődik a figyelmük és a kézügyességük is.

Bizonyos mértékű fejszámolásra nem csak azért van szükség, hogy a boltban kiszámolhassuk 2 db termék árát! A fejszámolás azért is fontos, mert azzal képesek vagyunk megbecsülni egy szorzás eredményének nagyságrendjét. Ugyanis aki erre nem képes, az nem fogja felismerni, hogy mekkorát tévedett, ha az okostelefon billentyűjént félreütött egy számot és teljesen fals eredményt kapott. Az okos készülékek mellett azért továbbra is szükség van a gondolkodni képes emberekre is!

Ott, akkor a boltban legszívesebben azt ajánlottam volna annak a két tini lánynak, hogy vegyenek egy Tubo szorzóhengert, még nem késő bepótolni a hiányokat! A webáruházban biztos gyorsabban kiigazodtak volna, mint a szorzás terén. Csak kérdés, hogy ki tudták volna-e számolni, mennyit kell fizetni fejenként, ha közösen veszik meg!

Lejegyezte: Mihály Katalin

Szólj hozzá!

error: Ez egy jogvédett tartalom!