Tegyünk-e különbséget lányos és fiús játékok között?

Tegyünk-e különbséget lányos és fiús játékok között?

kreativ-fius-jatekok-mindket-nemnek

Ezt a kérdést sokáig boncolgattam a fiús játékok webáruház elindítása előtt. Rengeteg cikk olvasható az interneten ebben a témában. Egyetemi kutatók különböző kísérleteket végeznek a kérdés megválaszolására. Sok publikáció azt a megállapítást teszi, hogy nem árt a gyermeknek, ha a nemének megfelelő típusú játékokat kap, mások pedig ennek az ellenkezőjét bizonygatják. Ez utóbbi csoport legfőbb érve az, hogy így a gyerekek nem ismerhetik meg az összes fajta játékot, hiszen a szülei irányítják, hogy fiús játékot vagy lányos játékot kap-e.

Hadd legyek az ördög ügyvédje! Tessék mondani, mit válaszolnának a gyerekek? Azt hiszem, ők nemes egyszerűséggel kiválasztanák azt a játékot, ami tetszik nekik, amit érdekesnek tartanak. A bölcsődében, óvodában vannak fiúknak való játékok és lányoknak valók is. Hány kisfiú választ vajon hajasbabát? És hány kislány játszana puskával?

Játék választás – ahogy én láttam

Személyes tapasztalatról is beszámolhatok, bár a “kísérleti mintaszám” kicsi. Két kislányra – egy 3 éves amerikai, és egy 6 éves német – kellett vigyáznom egy darabig. Nekem nincs otthon nagy játékparkom.

Van 3 autós játék, néhány plüssfigura, színesceruza, filctoll, egy tollas szett, egy pöttyös labda, 3 nagy doboz kölönböző méretű színes gomb. Az egyik kisszekrény tetején szem előtt áll egy halom színes bizsu, de azt nem játéknak szántam.

Mit gondolnak, melyik kislány választott az autókból? Egyik sem! A kisebbik kiöntötte a földre a gombokat és elkezdte szín és méret szerint szortírozni. A nagyobbik pedig tollasozni szeretett volna. Ezt el kellett halasztani, mert a kicsit nem hagyhattuk magára.

A legszebb pedig az volt, amikor mindkét kislány megkérdezte, hogy használhatnák-e a bizsukat! A világ két végéből érkezett gyerekek!

Mi is valójában a fiús játék?

Ekkor erősödött meg bennem végleg, hogy van létjogosultsága a fiús játékok webáruháznak. Valóban nincs például öltöztető baba. Azonban van kreatív készlet és színesceruza, meg festék, ezekkel rajzolhat magának kartonra babát az a kisfiú, aki ilyenre vágyik. Aztán ki is vághatja és tervezhet neki ruhát. Ha ő a következő Gucci, akkor a baba hiánya nem akadály.

Egyébként vallom, hogy rengeteg olyan játék van a fiús játékok webáruházában, amivel lányok is játszhatnak. Építőkocka, labda, kártya, társasjáték, roller, futóbicikli, homokozóforma, stb.
Ezen felül van egy olyan sanda gyanúm, hogy ha egy gyerekre rákényszerítenének valamilyen oknál fogva az ő nemi identitásától eltérő játékot, akkor azzal nem lenne boldog.A fiú rendszerint nem azt látja a fiús társaságban, hogy a többiek babát fésülnek, vagy sálat kötnek. No, persze tudom, ez bizonyos esetekben a társaságtól is függ.

Az a véleményem, hogy egészen egyszerűen az a fiús játék, amivel általában fiúk játszanak, amit általában fiúk választanak.

Hagyjuk meg a játék örömét

fius-jatekok-fiuknak
A nemi hovatartozás már 18-24 hónapos kor között kialakul. Már a kicsi gyermekek zöme is fiúnak vagy lánynak érzi magát. Bár még képlékeny és befolyásolható ez az identitás, de nem semleges.

Tehát akkor mi az én személyes válaszom az eredeti kérdésre “Tegyünk-e különbséget lányos és fiús játékok között?”. Igen, tegyünk.

Amúgy, a gyerek a társasági kapcsolatai során úgyis megismerkedik a másik nem játékaival is. A játék egyik fontos funkciója az öröm. Az unalomnak, az agy üresjáratának az ellenszere.

A játékok kapcsán, végül hadd említsek meg két híres magyar tudóst, Harsányi Jánost a játékelmélet Nóbel díjas kutatóját és Grastyán Endre professzort a játék neurobiológiájának nagy tudósát.

Lejegyezte: Kati, a képviselő

Szólj hozzá!

error: Ez egy jogvédett tartalom!